'De muziekwereld blijft open'
Hier zit ik dan, in het verre Australië maar van huis uit een echte Nimwegenaar. Al twaalf jaar lang noemen we Adelaide ons thuis. Het laatste jaar daarvan is de hele wereld om ons heen in lockdown. Het heeft nu zo z’n voordelen dat wij hier op een (weliswaar megagroot) eiland wonen, we kunnen in onze ‘bubbel’ gewoon normale dingen blijven doen. Geen mondkapjes hier, maar zonder belemmeringen wat winkelen, de kinderen naar school, een bioscoopje of terrasje pakken, eten in een restaurant, en ja zelfs naar het theater gaan. Zolang we die anderhalve meter regel maar in acht nemen. Dat is zeker te doen.
Ik besef hoe bevoorrecht we hier zijn als ik het dagelijkse Nederlandse nieuws lees. Ook bij ons zijn de echt grote evenmenten als muziekfestivals, kermissen en internationale sporten een halt toegeroepen, maar daar valt heel goed mee om te gaan. Wel een groot gemis is de onwetenheid over wanneer we weer op familiebezoek kunnen in Nederland, dat kan nog erg lang duren. Dit is mentale training, zoals mijn broer zou zeggen: loslaten van hoop op een snelle hereniging, en je focussen op de dingen die wél kunnen. Tijd voor bezinning.
Zo besef ik dat die hele corona-situatie ons ook juist dichterbij heeft gebracht. We reiken uit naar elkaar en proberen ons op een andere manier te verbinden. Ik heb hierbij ontdekt hoe belangrijk muziek is. Ik mezelf met een labrador, ik hou van (bijna) alle muziek. Mijn Spotify-account maakt overuren. Hoe heerlijk was het dan ook dat ik geattendeerd werd op het klassieke concert van de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek. Middenin de nacht zit ik Down Under met mijn ogen dicht in de voor mij bekende Vereeniging met die fantastische akoestiek, en ben ik weer in het mooie historische Nijmegen…
Het is geweldig dat ik via deze live via stream getuige kan zijn van de prachtige Schubert- en Brahms-vertolkingen van Pianokwartet Corneille. De warme klanken die Ella van Poucke uit haar cello tovert. De opgewekte blikken die pianist Vassilis Varvaresos en violist Noé Inui met elkaar uitwisselen. Zelfs het vioolvriendelijke kapsel van invallende altist Lilly Maijala. Deze vier musici vormen een hechte eenheid en verrassen me met voor mij onbekende muziek. Prachtig!
Het raakt me en ontroert me. De wereld is op slot maar gelukkig blijft de muziekwereld altijd ‘open’.